Tillväxt och god livskvalitet i hela Örebroregionen
Regionförbundet Örebros Logotyp

Skidåkning

Örebroregionen är ett skidparadis. Det finaste vi kan erbjuda bland länets skidspår är långspåren Vintergatan och Kilsbergsspåret i Kilsbergen. Från Digerberget utanför Nora kan du under säsong åka på välpreparerade skidspår ända ned till Ånnaboda, en sträcka på 4,5 mil. Spåren löper genom den vilda Kilsbergsnaturen genom skogar och över milsvida myrar.

I Ånnaboda finns en längskidanläggning med flera motionsspår och ett av Mellansveriges bäst underhållna och skötta kanonsnöspår. Här är ofta åkbart in i april.

Storstenshöjden heter Örebros alpina centrum. Här finns flera nedfarter, skiduthyrning och skidshop. Strax utanför Kopparberg ligger Gillersklacks skidanläggning med ett väl utbyggt liftsystem och flera motionsspår.

I många av länets kommuner finns motionsspår som underhålls vintertid. Många av dem är belysta helt eller delvis. Några exempel är de fina spåren i Zinkgruvan, vid Motorp i Östansjö, runt Djerfstugan, eller spåren i Karlslund i utkanten av Örebro.

Tomasbodastugan strax söder om Blankhult.

Tomasbodastugan strax söder om Blankhult.

Tomasboda - en pärla i Kilsbergen

Tomasbodastugan är en av de äldsta friluftsanläggningarna i Sverige. Det gamla torpet ligger i väglöst land, tre kilometers skidåkning söder om Blankhult. Tomasboda var en gång en hel by, men idag är endast Tomasbodastugan kvar. Tomasbodastugan har fungerat som café ända sedan 1950-talet.

Varje söndag från 10.00-15.00 håller stugan öppet från första helgen i november till sista helgen i april. NSF scouter ansvarar för serveringen. Här kan du ta en kopp kaffe, te eller varm choklad och värma dig framför kaminen, tillsammams med en bulle eller hembakad kaka.

I omgivningarna runt Tomasboda finns många mil med fina, preparerade skidspår. Lättast tar du dig till Tomasbodastugan från Blankhults friluftsgård, som ligger 5 km väster om Närkes kil. Från Blankhult är det skidspår tre kilometer upp till Tomasboda. Du kan också nå Tomasboda genom att skida från Ånnaboda, omkring 9 km.

Vid god snötillgång hålls stugan öppen även vid andra tillfällen, t.ex under sportlovsveckan.

För mer info om Tomasbodastugan klicka härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster